První dojmy z Anglie

napsala - 26.1.18

Dnes je to 5 dní od doby, co jsme dorazili do Anglie. Samozřejmě, že za tu chvíli jsme toho ještě moc nestihli poznat a zažít, ale ráda bych vám tu vyprávěla alespoň o prvních dojmech, které jsem si pro přehlednost rozdělila do několik kategorií. Doufám, že vás budou tyhle články bavit a třeba se také dozvíte něco, co jste o Velké Británii nevěděli.

UBYTOVÁNÍ

 Jedna z nejnepochopitelnější věcí jsou britské vodovodní kohoutky. Proč tohle dělají? Proč??!

Návod, jak si umýt ruce: Pustťe teplnou i horkou vodu zároveň a rukama kmitejte z jedné strany na druhou. S trochou štěstí si ruce neopaříte. A pokud si chcete umýt obličej - držím vám palce! :D

A takhle vypadá naše sprcha. Hurá, teplá a studená voda není oddělená!

Ale tak slavné to zase není. Voda se zapíná takovým tím kolečkem, ale nejdřív vždycky začne proudit studená voda. Musíte tedy co nejrychleji kolečkem otočit, aby vám ledová voda nestříkla přímo do obličeje. Je to docela adrenalinová činnost! :D A pokud si zrovna nechcete mýt vlasy, nepomůže vám nic jiného, než průhledná koupací čepice, kterou jsem dostali v malých kosmetických balíčcích, které jsme našli při příjezdu na posteli.  

To co mi v koupelně opravdu citelně chybí, jsou poličky na odkládaní kosmetiky. Zatím všechno máme v kosmetických taštičkách položené na zemi, protože jsem nic lepšího nevymyslela. 

Kuchyň také není zrovna ideální, ale myslím, že zatím nějak přežijeme bez vaření. Nejhorší je, že do kuchyně vedou pouze požární dveře, které se nedají nechat otevřené a také tam není okno, pouze větrací šachta, takže je tam dost špatný vzduch. I v kuchyňském dřezu jsou samozřejmě kohoutky na teplou a studenou vodu oddělené. Také mi chybí nějaký větší hrnec, nádobí tady opravdu moc není.

Když procházím budovami kolejí, připadám si trošku jako ve hře Doom, kterou jsem tajně hrála na bráchově počítači, když jsme byla malá. Dlouhé spletité chodby se tu táhnou snad donekonečna a je tu asi tisíc východů. I když už mám pocit, že se v tom bludišti dokážu orientovat, často špatně zahnu a pak se nemůže vymotat.

JÍDLO

Mnohokrát jsme slyšela, že britská kuchyně za moc nestojí a že se všichni živí hlavně polotovary. Já bych to tak černě neviděla. Je pravda, že obchody mají obrovský výběr hotových jídel, které stačí jen ohřát, ale také tu mnohem snáz pořídíte kvalitní potraviny, jako třeba čedar, goudu, kvalitní šunku, granolu bez palmového oleje a zbytečného cukru, a také je všude k dostání spousta ovoce a zeleniny.

Tady je část našeho prvního nákupu v Marks&Spencer
Britské obědy mě ale dost zaskočily. Není pravda, že by všichni k obědu jedli pouze sandwiche. S manželem jsme začali chodit na obědy do kantýny, kde si člověk může vybrat z několika teplých jídel. První šok byl, když jsem si objednala těstoviny (canelonni verdi) a dostala jsem otázku, jestli k tomu chci rýži, brambory nebo hranolky. Nechápavě jsem řekla, že jsme si myslela, že canelonni jsou těstoviny. Paní s tím souhlasila, ale znovu se zeptala, co k tomu chci. Nakonec jsme se dobraly k tomu, že si dám jen zeleninový salát. Zdá se, že britové jsou schopní zkombinovat úplně všechno. K těstovinám si klidně dají hranolky a ještě zeleninový salát. Nejzajímavější mi přišly pečené brambory ve šlupce (jacket potatoes), které se dají naplnit vším možným - tuňákovou majonézou, cottage sýrem, fazolemi nebo i těstovinami. Já si zatím vyzkoušela tyhle brambory jen se strouhaným čedarem a když se k tomu přidal ještě salát coleslaw, bylo to docela dobré. Dnes jsem si poprvé vyzkoušela chickem curry, o kterém manžel tvrdil, že moc nepálí, ale mně hořela celá pusa! Příště si na to budu už dávat pozor (přece jen nechci mít vypálené všechny chuťové pohárky jako Dave Lister :D )

Co určitě stojí za zmínku je úplně první jídlo, které jsme si dali druhý den po našem příjezdu ke snídani. Bylo to vejce Benetikt, které nám moc chutnalo. Je to ztracené vejce polité holandskou omáčkou, které je posazené na křupavou slaninu a opečenou housku.

MĚSTO

Do centra města nám to trvá pěšky asi dvacet minut, což je příjemná vzdálenost. Líbí se mi, že je tu všude spousta krásných historických budov. Protože jsem většinou mířila do města za nákupy, netáhla jsem sebou zrcadlovku, takže zatím nemám moc kvalitní fotky, ale přidávám alespoň  něco pro představu.

Tohle je výhled z okna restaurace, kde jsme snídali
 Jedna z budov, která patří k univerzitnímu kampusu

 Dnes jsem si zašla na malou procházku do parku, který je blízko kolejí. Je tu rybníček, na kterém plave spousta vodních ptáků - racci, různé druhy kachen i labutě. Většina ptáků byla krotká a vůbec se kolemjdoucích nebála.

V parku je také moc pěkný altánek, který mi připadal takový elfský :D

VYŘIZOVÁNÍ A HLEDÁNÍ PRÁCE

 Zatím se mi úspěšně podařilo absolvovat telefonát k zažádání o National Insurance Number, schůzku budu mít příští týden ve středu. Co se týče hledání práce, zatím mi to moc nejde. Vytvořila jsme si Cover Letter (motivační dopis), který podle potřeby různě obměňuju, ale hledání vhodných pozic mi jde pomalu. Uvažovala jsem o recepční, ale tam většinou vyžadují předchozí zkušenost, která mi chybí. Potom mě ještě napadá prodavačka a pokud se ani v této oblasti nebude dařit, možná by šel nějaký úklid, třeba jen na částečný úvazek. No, není to snadné a z prohlížení inzerátů už se mi někdy motá hlava. Asi nemůžu chtít, aby šlo všechno tak rychle, přeci jen jsme tu teprve pátý den. 

Na víkend plánujeme výlet k moři, takže se můžete těšit na fotky a další zážitky! :)



Mohlo by se vám líbit

13 komentářů

  1. Ty kohoutky jsou teda něco! Asi je to kvůli tomu, že si na mytí máš NAPUSTIT UMYVADLO jako za starých časů a tedy ŠETŘIT vodou. :D

    S prací držím pěsti!

    Rybníček mi ale něco připomíná...přemýšlím - a už mi to došlo. byl to některý z dílu Mistra Beana! :)

    Zdar igelitovým čapkám a těstovinám s bramborama! Inu nové místo, noví lidé a nové chutě.

    Držte se <3

    Melie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Ten díl Mr.Beana s rybníčkem bych chtěla vidět :D

      Vymazat
  2. Kohoutky bych zakázala! Úplně! :D ON tam někdo z vás studuje, že bydlíte na koleji, nebo se k ní člověk může dostat i jinak? Budovy vypadají krásně, tak snad ti to s hledáním práce půjde dobře. Mě přijde zoufalé, i když se dívám na nabídky v Česku, ale říkám si, že prodavačka ve finském Lidlu to jistí. :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nestuduje, ale manžel pracuje na univerzitě. Už si ale aktivně hledáme nějaký normální byt k pronájmu.

      Vymazat
  3. Přesně, ty kohoutky jsou divné! Zkoušela ses ptát místních, jak si myjí ruce? Docela by mě zajímalo, jestli si pokaždé napustí umyvadlo, nebo se jen opláchnou studenou.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak jsi napsala chickem curry, hned jsem si vzpomněla na Červeného trpaslíka. Prvně jsem o něm četla na tvém starém blogu (ani nevím, jestli na tom prvním nebo druhém) a od té doby jsem do něj hrozně zamilovaná ♥ nedávno jsem se dívala znovu a teď čekám, až vyjdou nové díly v češtině (docela jsem si na dabing zvykla a moc se mi nechce sledovat seriál v angličtině).
    Jinak přeji pevné nervy a hodně štěstí při hledání práce a bytu. Snad to půjde snadno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem ráda, že jsi díky mně objevila Trpaslíka! :D Ale myslím, že tohle curry by bylo na Davea ještě dost slabé.
      Díky!

      Vymazat
  5. Na oddělené kohoutky už chvíli zírám a přemýšlím, jak to proboha britové mohou používat a nemít permanentně opařené ruce :-o Na umytí obličeje mi přijde nejlepší si to umyvadlo napustit a vodu si tak naředit do přijatelné teploty, ale kdo by se chtěl napouštět s umyvadlem proto, že si ošplouchne tvář :D
    Jinak koukám, že nepraktické koupely jsou stejné na britských i českých kolejí - se "zavěšenou" sprchou, která člověku cákala na vlasy, i když si je zrovna mýt nechtěl jsem se taky potýkala stejně jako s absencí poliček, na které bych si mohla odložit věci :(
    Dneska mám k jídlu těstovinový salát, tak si říkám, zda bych si k tomu po briském způsobu ještě neměla uvařit rýži nebo brambor :D
    S prací se na Tebe určitě usměje štěstí, ale bude to chtít chvíli hledání ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Máte to tam zajímavý, držím palce s hledáním místa

    OdpovědětVymazat
  7. Ty kohoutky už jsem někde viděla, patrně zážitek někoho, kdo byl v Anglii podobně jako ty. (Napadlo mě, prostě si napustit trochu vody z obou kohoutků do umyvadélka a vytvořit přijatelně teplou směs. Takové nouzové řešení...)
    Co se týká poliček na kosmetiku, možná se dá sehnat něco, co se na tu zeď dá přilepit třeba oboustrannou páskou. Jeden nebo dva kousky něčeho k mytí by to udržet mělo. Případně si můžete koupit stoličku, kterou si prostě dáte do koupelky a ta může sloužit jako odkládací stolek. A ještě líp, můžete si koupit nějakou poličku, která je z umělotiny, tudíž by v koupelně neměla přijít k úhoně. - záleží, samozřejmě, jak moc chcete zainvestovat. - Město je krásné, rybníček se mi taky líbí, vlastně jezírko, a s tou prací - inu, nebude to lehké. Ale ničeho se neboj, jde o dobrou zkušenost, a držím moc palce, aŤ se podaří.
    - K té kombinaci těstoviny a brambory, taky bych koukala jak tele na nový vrata.
    Tyhle kombinace mi připadají stejně cáklý jako hambruger v housce a k tomu hranolky. Ale nakonec si stejně vybereš něco dobrého...

    OdpovědětVymazat
  8. Dají se vůbec pod ty kohoutky dát ruce? :D Já bych si nejspíš buď umyla ruce studenou nebo si napustila trochu vody do umyvadla.
    Já jsem klidně schopná dát si k těstovinám hranolky. Ale spíš jako doplněk, když mi k tomu něco chybí. Jednou jsem si dala hranolky k rýži. Ty brambory ve slupce plánuji už několik let. Musím počkat do léta nebo do podzimu, až budeme mít vlastní.

    Ten černý pták na té první fotce z parku je racek? Takového jsem ještě neviděla. A přijde mi, jako by zrovna jen procházel a myslel si: "Mně si nevšímejte, jen procházím." Zajímavá momentka.

    Ten altánek mi je povědomý, nejspíš jsem ho někde viděla v nějakém filmu nebo seriálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče kohoutků, tak z toho na horkou vodu začne po chvilce téct vařicí a z toho na studenou ledová. Takže to chce opravdu rukama rychle kmitat ze strany na stranu nebo si napustit vodu do umyvadla.
      Na té první fotce je nějaký druh kachny, ale přesně nevím :D

      Vymazat