Edinburgh II.

napsala - 13.5.18

Druhý den našeho pobytu v Edinburghu jsme se rozhodli nejdříve vydat do parku Holyrood a tam zdolat skalnaté kopce porostlé hlodáši, které se nad městem tyčí do výšky zhruba 250 metrů.

Během stoupání se nám naskytl krásný výhled na město. Tady můžete vidět Calton Hill, kam jsme později také zašli. Ta vysoká věž je Nelson Monument a to, co vypadá jako pozůstatek antického chrámu, je ve skutečnosti National monument (národní pomník) věnovaný skotským vojákům a námořníkům, kteří zemřeli v napoleonských válkách.

Pohled na kopečky za městem





















Slunce pořádně pálilo a v protisvětle se nám fotky příliš nedařily.
Pohled na nejvyšší vrchol - Arthur's Hill - kam už jsme ale nešplhali. Raději jsme cestu stočili do údolí a začali sestupovat zpátky.
Cesta údolím, v dálce můžete vidět moře.
A tady jsme už pod kopcem, před námi je palác Holyrood, kam jsme chtěli jít na prohlídku, ale nejdříve jsme se vydali hledat oběd. 
Na oběd jsme se nakonec uchýlili do malé kavárny, manžel si dal haggis, já raději jen trochu ochutnala. Když už jsme se zvedali k odchodu, zeptala se nás servírka odkud jsme, a pak rovnou spustila česky. První její otázka byla, jestli jsme koukali na hokej. My, jako totální sportovní analfabeti, jsme ani netušili, že se nějaký hokej hraje :D 
Po jídle jsme přemýšleli, kam se dál vydat, jestli zpátky do paláce, nebo raději na hrad. Nakonec jsme se rozhodli pro hrad, ale to byla chyba - všude měli cedule, že není dovoleno jít na prohlídku se zavazadlem nad 30 litrů. A můj manžel měl bohužel příliš velký batoh, takže nás dovnitř nepustili. Dost zklamaní jsme se tedy vrátili do města a přemýšleli, kam dál. Nakonec jsme skončili v národním muzeu.

Obří památník Waltera Scotta 
 Národní galerie, kolem které jsme jen procházeli.
Zajímavé dveře
Jeden typický obchůdek v centru
A tady už je krásný interiér národního muzea
V muzeu můžete najít opravdu cokoliv, od lokomotivy až po kapustňáka...
Po prohlídce muzea jsme přemýšleli nad tím, co bychom ještě mohli stihnout. Nakonec jsme se vydali do parku Calton Hill, odkud byl krásný výhled široko daleko. 

Po cestě do parku jsme narazili na tenhle zajímavý obchod, který by mohl zaujmout každého fanouška fantasy a sci-fi.  
Výhled na moře z Calton Hillu
 National monument zblízka
Nelson monument
Den se pomalu schyloval ke konci. Po cestě na autobus se nám naskytl výhled na hrad v krásném večerním světle. 

Poslední den našeho pobytu v Edinburghu jsme se vydali do zoologické zahrady. Zoo je o dost menší než v Praze, ale moc hezká. Můžete tu vidět hlavně spoustu opiček a lemurů. 

Zbožňuju surikaty!
Korunáč vějířový
Lemur korunkatý
A nakonec spící opička - malpa hnědá







Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

  1. To je nádhera! a ta příroda ♥
    btw. ten hrad mi připomíná malé Bradavice z Harryho Pottera :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné :-) jednou bych chtěla tahle místa taky navštívit... mám radši památky a procházky po krásných místech než válení se celý týden u moře... :-D Tak se těším na další fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vlastně válení u moře ještě nezažila, tady bude zřejmě na plážích zima i v srpnu, ale aspoň se zkusím jít brodit do vln :D

      Vymazat
  3. To musel být super výlet, krásné fotky, ta příroda je úžasná. Ty kopečky jednomu asi daly zabrat, ale určitě to za to stálo. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super clanek.
    Edinburgh je nadherne mesto, dobre jste si vybrali. :]

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, co přesně mě k tomu vedlo, ale představovala jsem si Edinburgh docela jinak. Vnímala jsem ho jako obrovské, špinavé a přeplněné město, plné kovu, zašlých staveb a deště. Teď jsem překvapená jako krásou.
    Ten památník je opravdu zajímavý, takovou stavbu bych skutečně hledala spíše v Řecku a vůbec bych si ho nespojila s jeho významem.
    Zašli jste do toho krámku? :D
    Škoda, že jste se na prohlídku nedostali, to by mě rozzlobilo. Když mají takové omezení, mohli by alespoň zařídit nějaké skříňky na odložení zavazadla, když to člověk neví dopředu, tak je to opravdu mrzuté.
    ZOO miluju, mohla bych tam chodit v jednom kuse!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla představu, že je to spíš industriální město, ale ono ne :D Do krámku jsme nešli, jen kolem.

      Vymazat
  6. Jé, ta surikata je boží! My byli s Modrým v zoo nedávno a taky jsme tam asi půl hodiny jen koukali na surikaty a rozplývali se nad nimi. :D

    Jinak krásné fotky! Kdyby mě někdy něco táhlo do Skotska, tak jsou to právě tvé fotky a zážitky! :) ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Ó, děkuji, toho si vážím! Tak snad se víc podívám i do Skotské přírody.

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem zase měla Edinburgh spojený s Agathou Christie...neodehrál se tam nějaký díl? Mě už se všechny ty vraždy a místa pletou dohromady :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to vůbec nevím. Koukala jsme snad na všechny Poiroty, ale nepamatuju si, že by tam bylo něco z Edinburghu.

      Vymazat
  9. Moc hezké barevné fotky, máte hodně zážitků. Moc se mi líbí ta fotka, jak se jde údolím k moři (6. fotka zhora). A pak taky ta budova muzea - ta je hodně zajímavá.

    OdpovědětVymazat
  10. Fotka s výhledem na moře je skvělá! A ty krásný kopečky kolem, to je pastva pro oči... A hrad - teda nevím, před pár dny jsem si na cestování pořídila 34 litrový baťoh, to už mám asi smůlu :D :D

    OdpovědětVymazat
  11. Jéé, Edinburgh! Za nás dostál své pověsti a celou návštěvu neskutečně pršelo. Výhledy se proto kochám aspoň na fotkách, na většinu jde jsem tehdy skončila v Národním muzeu, které se mi také moc líbilo. Hrad byl za naší návštěvy úplně zavřený, prý je to dost běžné - myslím, že je spíše zázrak, když se člověk dostane i dovnitř.

    OdpovědětVymazat