Výlet do Alnmouthu

napsala - 21.5.18

Opět jsem trochu pozadu, přináším vám zážitky z minulého víkendu. V sobotu 12.5. jsme vyrazili vlakem směrem na Edinburgh, ale vystoupili jsme v přímořském městečku Alnmouth, které leží v oblasti Northumberland Coast AONB (Area of Outstanding Natural Beauty).



I když v předpovědi bylo zamračené počasí, sotva jsme vystoupili z vlaku, ukázalo se modré nebe a slunce docela pálilo.  Cestou z nádraží jsme šli po cestě lemované křovím, ve kterém se zrovna rojili nějací odporní velcí hmyzáci, kteří mi dost naháněli hrůzu, když mi létali před obličejem, takže jsem před sebou šermovala rukama a kvičela. Manžel mě vyděšeně pozoroval a zeptal se, co se děje, načež jsem zvýšila kvičení a dala se na zběsilý úprk od křoví. Musela jsme přitom vypadat opravdu úchvatně.

Mokřiny na cestě z nádraží
I přes mou hmyzí fóbii jsme nakonec došli do Alnmouthu, který se ukázal jako malé, roztomilé městečko s úplně nejlepšejším obchodem plným papuchalků! I když bych si tam nejradši koupila všechno, nakonec jsme se spokojili s pohledem s papuchalky.
Za chvilku už jsme došli na pláž,  která vypadala nádherně, ale pořádně tam fučel vítr. Upřímně jsem litovala, že jsem si nevzala zimní čepici. 
Nějakou chvíli jsme se procházeli po pláži, ale když už jsme měli zmrzlé uši a byli jsme pořádně vyfoukaní, obrátili jsme se zpátky, ale vzali jsme to podél golfového hřiště, kde byla cesta pro pěší. Cedule nás varovala před nebezpečnými létajícími golfovými míčky. 

Dokonale souměrný strom.
 Upřímně nevím, jak se tyhle kytičky jmenují.
Oběd jsme si dali v útulné kavárničce The Village Tea Rooms. Pokud někdy pojedete kolem, určitě se tam zastavte. Dali jsme si quiche (slaný koláč), který byl výborný a k němu byl bramborový salát, coleslaw, zeleninový salát a brambůrky. Pak jsme se rozhodli obejít Alnmouth ještě z druhé strany, kde se řeka Aln vlévá do moře a tvoří zátoku, která je při odlivu suchá a blátivá, ale zrovna byl příliv, takže tu vody bylo dost.
Pěkné barevné domečky
Pohled na Alnmouth zdálky
Tohle je asi nejlepší pastvina pro krávy, kterou jsem viděla. Ten výhled jim teda závidím! 
Obešli jsme zátoku, abychom se dostali na kopeček Church hill na druhé straně. Kdyby byl odliv, mohli bychom přejít suchou nohou za pár minut, ale takhle to trvalo docela dlouho. Na vrcholu kopce stojí kříž svatého Cuthberta.

A ještě pohled na druhou stranu.

 Nakonec jsme ušli něco kolem 16 km a byl to moc pěkný výlet. Tuhle sobotu jsme byli v Yorku, ale o tom zase někdy příště.





Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Krása,krása, krása! A ty krávy tomu dodávají příjemně ospalý nádech venkova.

    OdpovědětVymazat
  2. Tam je nádherně! a vyšlo vám i to počasí, to je bezvadný! Těším se na York :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to na opravdu malebné městečko :)
    S hmyzem taky nejsem úplná kamarádka a už zase začalo to období, kdy všichni bzučáci ožili. Nemůžu vyvětrat aniž by sem vletěla celá armáda.

    OdpovědětVymazat
  4. Fakt moc pěkný výlet hned bych jela taky

    OdpovědětVymazat
  5. Papuchalkový hrnek si musím dovézt, až tam pojedu! Je skvělé, že tam hodně cestujete a poznáváte okolí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vždycky se musím pousmát, když si uvědomím, že Británie je ostrov a proto je tam tolik městeček přímořských. :D :) Krásné fotky! :)

    OdpovědětVymazat