Chvilky bez internetu

napsala - 26.6.18

Poslední dobou si uvědomuju, že u internetu často trávím víc času, než bych chtěla. Je to snadné - člověk otevře počítač, aby jen tak narychlo mrknul, co je nového a než se naděje, ztratí se kdesi v širých vodách internetového oceánu. Někdy se přistihnu, jak fascinově čtu nějakou veledlouhou diskuzi, kde se lidé hádají, rozčilují a trollí a najednou si říkám, jak jsem se tam vlastně dostala a co tam dělám. 
Ty nejkrásnější chvíle jsem přitom zažila vždycky, když byl počítač vypnutý a já daleko od psacího stolu. Abych motivovala sebe i vás, sepsala jsem pár věcí, které se dají dělat bez internetu a kterým bych se chtěla věnovat častěji.

1. Přečíst si knížku
Už docela douho jsem si neudělala pořádnou knižní chvilku, většinou si čtu jen chvíli před spaním. A přitom mám tolik knížek, které čekají, až je konečně přečtu! Někdy je opravdu potřeba vypnout počítač, pohodlně se uvelebit a začíst se do příběhu, který vás přenese mimo čas a prostor a probudí vaší fantazii.

2. Jít do přírody
Je jedno, jestli se vydáte do odlehlých hor nebo jen do parku za vaším domem. Důležité je na chvíli vypnout své myšlenky a jen vnímat přítomný okamžik, naslouchat přírodě kolem sebe. Sluneční paprsky prosvítající skrze křehké zelené lístky, vůně květin nebo tlejícího listí, šumění větru v korunách stromů, ptačí zpěv...Všímat si maličkostí, které ve shonu všedních dnů snadno přehlédneme, ale které dokážou vykouzlit úsměv na tváři.


3. Napsat dopis
V dnešní době rychlé komunikace je ručně psaný dopis vzácnost, ale o to víc potěší. No schválně, kdy naposledy jste někomu napsali dopis? Já jsem před pár dny psala dopis kamarádce, se kterou jsem nebyla delší dobu v kontaktu a uvědomila jsem si, jak mi to chybělo.  Klasický papírový dopis je mnohem osobnější, než sms nebo vzkaz na facebooku a mnohem víc potěší. Můžete si vybrat originální dopisní papír, vyšperkovat ho nejrůznějšími samolepkami nebo zkusit washi pásky (to do budoucna určitě plánuju!), kreativnější jedinci klidně mohou přidat i vlastní obrázky. Do obálky se dá ukrýt i malé překvapení třeba v podobě záložky, voňavých čajových sáčků nebo čekoholi jiného, co vás napadne. Tak co, už jste taky dostali chuť někomu napsat? A jestli máte pocit, že opravdu nemáte komu, můžete zkusit postcrossing, dost vážně nad tím sama uvažuju.


4. Sejít se s přáteli
Uvědomuju si, že se s přáteli častěji bavím na Facebooku než v realitě. V mé současné situaci je to pochopitelné - žiju v Anglii a většina přátel a známých žije v České republice. Je mi trošku líto, že kvůli tomu jsme prošvihli už několik oblíbených akcí, na které rádi jezdíme, třeba Tolkiencon, Oslavu zničení prstenu nebo Beltaine. Ty chvíle, kdy hrajeme deskové hry nebo na hudební nástroje, kdy se jen tak povídá a společně se směje, jsou nejlepší. Jsem moc vděčná, že jsem si tu v Anglii našla dvě kamarádky, se kterými se občas scházíme a já se díky tomu necítím tak sama.
 
Taky se někdy při surfování na internetu ztrácíte? Doplnili byste do mého seznamu něco dalšího?
Krásné chvilky bez internetu i s internetem vám všem!


Mohlo by se vám líbit

13 komentářů

  1. Je parádní být chvíli bez internetu, vždycky si tak zvláštně odpočinu... Je fakt, že knížky teď čtu hlavě na cestách autobusem/vlakem nebo na zahradě, doma moc ne. Do přírody chodím hrozně ráda, někdy jedu na kole a poslední dobou koňmo :D Dopis jsem nepsala tak 100 let, přitom je mám hrozně ráda! Jó, kdyby někdo založil dopisovací klub, to by bylo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezdit přírodou koňmo, to je můj sen!
      Ty jo, dopisovací klub je super nápad! Jen zrovna teď by se mi to asi z Anglie dost prodražilo. :D

      Vymazat
  2. Chvilky bez internetu jsou ty nejlepší! :)
    Před několika lety jsem trávila u počítače opravdu hodně času - nemám si to za zlé, zkrátka to byl můj koníček, způsob trávení volného času. Úzce to souviselo s blogem (publikovala jsem více článků, navštěvovala více blogů a to častěji než jednou týdně) a také jsem psala mnoho povídek.
    Dnes je to trochu jinak a k počítači chodím opravdu minimálně. Mnoho online aktivit jako psaní s přáteli, kontrolu poštu a podobně zvládám z mobilu a snažím se tomu věnovat například při cestě autobusem, při čekání apod., abych se neokrádala o čas, který mohu strávit jinak než zíráním a cvakáním na mobil.

    Možností co dělat bez internetu je nekonečno, v podstatě souhlasím se vším, co´s napsala ;) Moje oblíbená zábava je například geocaching...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí mám jen hloupý telefon, na kterém se toho moc nacvakat nedá. :) Geocaching zní zajímavě, taky jsem už nad tím uvažovala.

      Vymazat
  3. Ráda tvořím rukama nebo jdu do přírody na výlet. Místo psaní dopisů sbírám čajové přebaly, to je taky úžasný relax, třídit je. A jak ty pytlíčky krásně voní! :) Doma na internetu času trávím dost, ale nevnímám, že by mě nějak omezoval v dalších činnostech. A jak jsem venku, tak mě internet neláká, většinou mám telefon hozený někde na dně batohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čajové přebaly, zajímavý nápad. Já jsem kdysi sbírala krabičky od čajů, ale pak jsem je všechny vyhodila při stěhování. Telefon mám bez internetu.

      Vymazat
  4. Krásný článek! :) Máš pravdu, internet je sice fajn, ale člověk by na něm mohl strávit až příliš mnoho času. Dá se na tom dost vytvořit závislost. Ale já právě zjistila, že na něm nejsem závislá. Nebo aspoň ne tehdy, když jsem s Modrým, když jsem někde venku v přírodě, na výletě. Když mám po ruce knížku. Nebo když jsem někde s přáteli a zkrátka se nenudím. Nechtěla bych bez něj žít, protože všechno usnadňuje a tak trochu doufám, že jednou budu moct pracovat z domova právě díky internetu, ale je fajn občas vypnout. :)

    PS: Dopis už jsem taky dlouho nepsala, ale pohledy píšu docela často. A nedávno jsem vlastně posílala přáníčko k narozeninám Modrého mamce. :D :) (Potřebovala jsem jí totiž poslat fotky, které jsme pro ní k narozeninám měli, ale já je zapomněla o víkendu přivézt a pak jsme se asi měsíc neměly vidět. Tak jsem to vyřešila přáníčkem. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že taky nejsem závislá, když jsem někde v přírodě, na internet si ani nevzpomenu. Horší je to, když jsem sama doma, někdy raději brouzdám blogy, než abych si četla knížku.

      Vymazat
  5. Moc hezký článek, kolikrát mám stejný pocit, že věci nestíhám tolik... Ale na kamarády minimálně si čas vždycky najdu, ty to s tou vzdáleností máš složitější, tam to zase může být příjemné plus, protože díky facebooku jsi s nimi v kontaktu. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám to tak, že poslední dobou lítám všude jinde, než abych byla doma. Internet mi slouží na domluvu, ale víc asi potkávám lidi v reálném životě, než abych si s nimi psala. I přesto souhlasím, stává se mi, že si sednu na chvilenku a je z toho pět hodin třeba.
    Proto doufám, že se ti podaří navrátit se ke zvykům z dob neinternetových, ke čtení knih a rozjímání v přírodě. ♥

    OdpovědětVymazat
  7. ja mam pocit, ze moj zivot sa toci iba okolo internetu. co urcite nemoze byt zdrave. aj ked som niekde vonku alebo napriklad aj ked citam knizku, rozmyslam nad tym, co by som mohla odfotit a postnut na instagram, aby to malo co najviac lajkov. alebo co zaujimave by som mohla v nejaky den podniknut, aby to vyzeralo, ze sa super zabavam. je to az trapne, ako velmi internet ovplyvnuje moj zivot.

    OdpovědětVymazat
  8. Internetu je někdy vážně až příliš. Zajímavé tipy.

    OdpovědětVymazat
  9. Jojo, internet je až příliš velké lákadlo... a přitom si vždycky říkám, jak super je od toho komplu vypadnout, koukat do zeleně, užívat si vítr ve vlasech, zasmát se s kamarády u pivka... Myslím, že nejhorší je ten začátek - to samotné vypnutí a odejití z dosahu signálu, pak už to jde docela dobře :)

    OdpovědětVymazat