Ohlédnutí za rokem 2017

napsala - 31.12.17

Tenhle rok byl rozhodně zajímavý a stala se v něm spousta nových věcí. Když se ohlížím zpátky, musím uznat, že to byl dobrý a úspěšný rok a já jsem za něj vděčná. I když jsem často prožívala temné chvíle, kdy jsem pochybovala a cítila strach a smutek, zároveň jsem prožila i mnoho radostných chvil, hodně se naučila a získala spoustu nových zkušeností. V tomto článku bych chtěla shrnout nejdůležitější věci, které se staly během roku 2017.


 Práce

Nejzásadnější věcí tento rok bylo to, že jsem si založila živnost a začala jsem pracovat jako lektorka anglického jazyka. Zezačátku jsem byla plná pochybností a nevěděla jsem, jestli to půjde, jestli si něco vydělám, bála jsem se...Ale ukázalo se, že strach byl zbytečný a postupně jsem získala hodně žáků i dobré pracovní vztahy s jazykovými agenturami a přesvědčila se o tom, že to opravdu jde, když se chce. Učit angličtinu byl vždy můj sen a tak jsem šťastná, že se mi ho podařilo naplnit. Během roku byly chvíle, kdy jsem se cítila demotivovaná a říkala jsem si, jestli to má vůbec cenu. Stejně tak ale byly chvíle, kdy jsem měla radost z pokroků studentů nebo jsem byla dokonce dojatá z jejich chvály. Opravdu hodně jsem se toho naučila - nejlepší způsob, jak se učit a získávat zkušenosti je praxe.

Další věcí, která souvisí s angličtinou, je CAE certifikát (Certificate in Advenced English), který jsme si udělala letos v červnu. Už dlouho jsem o něm uvažovala a tak jsem moc ráda, že jsem se k tomu konečně dokopala a nakonec to nebylo tak těžké, jak jsem se obávala.

Zážitky 

V létě jsme s mým milým strávili dovolenou v Českém ráji, kde bylo opravdu nádherně a já znovu navštívila místa, která jsem si pamatovala z dětství. Navštívili jsme Trosky, hrad Kost, Hrubou skálu, Prachovské skály a další místa. Určitě bych se tam někdy ráda vrátila.


Na jaře jsme s přáteli oslavili Beltaine v Orlických horách a na stejném místo jsme zamířili i na podzim na Samhain. V rámci Samhainu jsem se podívala do českého Hobitína, což byl skvělý zážitek a v minulém článku jsme vám dávala i odkaz na reportáž, která o tom vznikla. 

V létě a na podzim jsme navštívili Laisi Finwen v jejím domě Vlaštovka a vždy to bylo jako dorazit do Roklinky mezi spřízněné elfské duše.

 Knižní radosti

Nepřečetla jsem sice za tenhle rok příliš knih, ale každá, po které jsem sáhla, byla opravdu skvělá. Ráda bych zmínila spisovatelku Betty McDonaldovou, kterou jsem objevila tento rok a moc se mi její knížky zalíbily. 

Začala jsem také víc poslouchat audioknihy, hlavně díky stránkám Království mluveného slova. Poslechla jsem si Buch a Pátého elefanta od Terryho Pratchetta a teď mám rozposlouchanou ještě Maškarádu. Knihy od Pratchetta nikdy nezklamou a tyhle byly naprosto geniální!
Určitě jsem se někdy zmiňovala o Alison Weirové,  která píše úžasné historické romány. Tento rok jsem od ní přečetla Kateřinu Aragonskou a na stole už mi leží její nejnovější román - Anna Boleynová-králova posedlost.
Nechci se tu zdlouhavě rozepisovat o tom, co dalšího jsem četla, a tak už jen rychle zmíním, co mě za tento rok opravdu zaujalo a co bych vám doporučila:
Dívky z Montmartru - Cathy Marie Buchanan, Den Trifidů - J. Wyndham, Čokoláda - J. Harris, Poslední království - B. Cornwell.

A co si přát do nového roku?
Nikdy jsem nebyla zastánce nějakých velkých a zásadních předsevzetí, ale přesto bych si něco přála. Třeba abych se dopředu tolik nebála nových věcí a abych si víc věřila. A abych se uměla stále radovat z maličkostí. Třeba jako dnes odpoledne, kdy jsme si s manželem vyšli na procházku a mohli jsme pozorovat krásný západ slunce.




Jaký byl váš rok? Co vám během něj dělalo radost? 
Přeju vám jen to nejlepší do nového roku! 
Silwiniel

Mohlo by se vám líbit

7 komentářů

  1. Den trifidů je hodně dobrá kniha, Čokoláda se mi taky líbila, ostatní neznám, ale knih je tolik, že se snad nedají přečíst do konce života. Což je dobře, protože takhle se můžu pořád ještě na něco nového těšit.
    Lektorka angličtiny? Tak to se ti povedlo a moc gratuluji, uživit se dnes na živnost není tak lehké, chce to nejen znalosti, ale i umění prodávat své znalosti, a taky kousek štěstí. Tak ať se ti daří!
    A ať se daří i v tomto roce se vším, co si naplánuješ. Hodně zdraví a taky optimismu!

    OdpovědětVymazat
  2. Nad knihou Den Trifidů už delší dobu přemýšlím. Doháním resty v základní literatuře mých oblíbených žánrů a je to lepší, než jít po novinkách. Zjistila jsem, že od té doby, co mám knižní Instagram, tak mě ostatní uživatelé docela postrkují k novým knihám, což je často na obtíž. Letos se tomu chci vyhnout a zabrousit právě spíš mezi ty starší :) Zrovna čtu Raye Bradburyho a jeho Marťanskou kroniku a musím říct, že je to prostě skvělá kniha! :)
    Mám můj respekt, že ses odvážila k tomu, aby sis založila živnost. I když jako učitelka angličtiny o práci určitě nouzi mít nebudeš, je pořád hodně lidí (třeba i já), kteří s ní potřebují pomoci :)
    Přeji ti všechno nejlepší do nového roku a hodně lásky, zdraví a pohody. A užij si to v Anglii ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se v nových knihách moc neorientuju, spíš čtu ty starší.
      Moc děkuju za přání! :)

      Vymazat
  3. Den Trifidů jsem před pár lety také četla a jakmile si na něj vzpomenu, tak mám husí kůži. Je velká škoda, že většina lidí jej zná pouze jako (velmi nepodařený) film. Alison Weirovou mám taky moc ráda, četla jsem jak její romány, tak historické knížky - z nich velmi doporučuji Šest žen Jindřicha VIII., to je naprosto strhující čtení.
    V minulém roce mi udělala radost spousta věcí, například dovolená u moře, o které jsem snila velmi dlouho anebo návštěvy divadla, všechny krásné procházky po přírodě...

    OdpovědětVymazat
  4. Udělala jsi velký kus práce, moc gratuluju k vysněné práci, to se podaří málokomu! Prachetta už jsem několikrát zkoušela, ale dosud jsem mu nikdy nepřišla na chuť, zato Den trifidů je jedna z mých oblíbených knih. Četla jsi i druhý díl, Noc trifidů? Napsal to sice jiný autor, ale velmi se držel původního Wyndhamova stylu a řekla bych, že dějově je na tom kniha ještě o něco lépe, doporučuju.
    Můj rok byl taky zásadní, dokončila jsem školu, nastoupila do práce, osobnostně se posunula a začala se víc věnovat věcem, které mě naplňují. Teď si to jen udržet. Hodně štěstí do nového roku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noc Trifidů jsem nečetla, trochu se bojím toho, že se mi to nebude líbit, když to psal někdo jiný. Ale možná někdy zkusím. Škoda, že se ti Pratchett nelíbí, ale asi se nemůže líbit všem. Také přeju opožděně hodně štěstí do nového roku! :)

      Vymazat