Český ráj II.

napsala - 9.1.18

Po dlouhé době konečně přináším pokračování vyprávění o našem letním putování Českým rájem. První část vyprávění můžete najít na starém blogu TADY.
Snad vás vzpomínky na léto v tomhle podivném sychravém počasí trochu zahřejí :)


Druhý den, v neděli, jsme se vydali na Trosky. Nejdříve jsme sestoupili do údolí Žehrovky, kde byla spousta komárů a klošů. Minuli jsme několik mlýnů, skal, jednu jeskyni a hejno labutí.

Cestou jsme potkali taky tenhle super rozcestník.


Ale i navzdory rozcestníku jsme se ke hradu dostali. Tady už je výhled na Pannu.

 Není to asi moc dobře vidět, ale na hradby se zrovna usadila krásná bílá holubice.

 

Třetí den jsme se vydali na hrad Kost. Z Vyskeře jsme sešli do údolí a potom jsme se museli vyškrabat do strmého kopce, přes cestu ležely padlé kmeny.

Potom jsme si ale mohli odpočinout na skvělé lavičce, která byla vybudována bez dotací z EU.
A mohli jsme se na ní dokonce vyfotit!

A tady už je hrad Kost

Šli jsme na velký okruh, takže jsem se podívali i do černé kuchyně a do mučírny. Hrad je opravdu pěkný a zachovalý, hlavně proto, že nebyl nikdy dobyt. Nepřátelská vojska ho prý buďto nenašla (v krajině totiž není vidět, stojí prakticky na rovině) a nebo se obyvatelé hradu vykoupili.
 Pohled na vnitřní nádvoří
Od hradu jsme se vydali zpět údolím Plakánek, kde byly moc pěkné skalní stěny.

Čtvrtý den jsme se vypravili na hrad Valdštejn. Cesta vedla přes bývalou vesničku Radeč, ze které zůstala jen kaplička a v ní podivný obraz - já jsem si ho pojmenovala "Svatý jelen škrtí myslivce". Ale nepodařilo se mi o tom nikde dohledat žádné informace. Kdybyste náhodou někdo věděl, co má ten obraz představovat, určitě mi napiště do komentářů :D

Cestou lesem jsme potkali tesaříka

Brzy jsme došli do Hruboskalska, kde bylo krásně, ale zároveň i zástupy turistů. Pomalou procházkou jsme se dostali až k hradu Valdštejn. Je to prakticky zřícenina, můžete vidět pouze klasicistní dům a kaply svatého Jana Nepomuckého.

Ze druhého nádvoří při prohlídce sejdete dolů do biliálního sálu, kde je výstava kostýmů ze seriálu Arabela, protože několik scén se tu natáčelo.

Pátý den jsme se znovu vydali na Hrubou skálu, abychom si to tam ještě pořádně prošli a pokochali se skalními vyhlídkami. Chtěla jsem se podívat na Adamovo lože, protože mám fotku z dětství, jak na něm leží můj táta. Zjistili jsme, že od té doby už je lože značně proleželé a turisti mají zákaz se k němu přibližovat.
Výhled na Trosky a na hrad Hrubou skálu.

 jsme se podívat na Kopicův statek, pod kterým se nacházejí zajímavé skalní rytiny. Dokonce je tu i vchod do Morie!

 Cestou zpátky jsme museli pořídit také pár fotek se správně kýčovitými výhledy, jaké se posílají na pohledech z dovolené.

A to bude pro dnešek všechno, v příštím článku své vyprávění dokončím.
Silwiniel

Mohlo by se vám líbit

5 komentářů

  1. Nádherně prosluněné fotografie! :) Už aby se sluníčko vrátilo i na oblohu.
    Skutečný význam obrazu (nebo snad autora) vůbec neznám, ale takhle mi to připadá, jak kdyby spolu jelen a myslivec tančili :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ach ne! Tak teď se mi stýská po létě jěště víc. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné, Český ráj bych také ráda po delší době navštívila, ale po létě se mi teda nestýská ani trochu :)

    OdpovědětVymazat
  4. My s manželem se tím směrem chystáme v létě :-) Na svatební cestě jsme byli na Máchově jezeře a sjezdili jsme zámky, hrady a památky široko daleko ;-) Tohle léto mě láká Kuks a manžel chce do Adršpašských skal, což mi vyhovuje, protože se tam natáčely i mé nejdražší Letopisy Narnie :-) Popravdě je pro mě tahle vidina jeden z důvodů, proč se donutit normálně fungovat a chodit do práce, i když mám pocit, že dělám něco, co nemá smysl (učím, ale na naší škole to znamená hlavně mít ticho v hodině, což se mi nedaří, takže musím pořád hodně křičet a rozčilovat se, a to dělám moooc nerada).

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle oblast je nádherná, také jsme tam s přítelem několikrát byly. Většinu hradů, které jsi zmínila, znám a musím říct, že jsou moc hezké. Ráda bych se třeba ještě vrátila na Trosky, které mě okouzlily :)

    OdpovědětVymazat