Ve městě a u rybníčku

napsala - 3.2.18



Minulou neděli jsme se vypravili do centra Newcastlu, abychom ho trochu víc prozkoumali. Počasí nám moc nepřálo, bylo zataženo a pořádně foukalo, proto jsme vyrazili až později dopoledne. Chtěli jsme se hlavně podívat na katedrálu a projít se kolem řeky.


Na  jednom z domů mě zaujaly tyhle hodiny
V historickém centru města stojí katedrála (Cathedral Church of St. Nicholas). Příjemně mě překvapilo, že vstup byl zdarma a člověk si tam mohl bez omezení fotit. Katedrála pochází z 11. století, ale byla zničena a do dnešní podoby byla upravena ve 14. století. 

Focení katedrály zvenku se kvůli zamračenému počasí vůbec nedařilo...

...uvnitř to ale bylo lepší.
Moc se mi líbila nádherná okna s vitrážemi
 Někdo najednou začal hrát na varhany, což ještě umocnilo majestátní atmosféru.
Bylo tam také hodně památních desek a soch, které připomínaly zesnulé osoby pohřbené přímo pod katedrálou. 
Od katedrály jsme pokračovali ke hradu, který pochází z 11. století a Newcastle podle něj získal své jméno. Je možné dovnitř zajít na prohlídku, ale nakonec jsme tam nešli. Hrad je vlastně jen velká věž, kterou se nám moc nepodařilo vyfotit. Jak můžete vidět, hned vedle hradu vede železniční trať.

Za chvilku už jsme sešli dolů k řece. Překvapilo mě, jak obrovské mosty přes řeku vedou.
Ten červený most se dokáže otočit, aby přes řeku mohly projet lodě. Zrovna žádné na obzoru nebyly, ale určitě bych to někdy chtěla vidět!
Pohled na další most, po kterém jsme se prošli
Dveře na konci mostu, které mě zaujaly
Pohled z mostu směrem k historickému centru. 
Když jsme přešli druhý most, dali jsme se na procházku kolem řeky. Zrovna tu probíhal trh, takže tu byla spousta stánků se zbožím z celého světa. Podařilo se nám tu objevit normální chleba! Toastový chleba nám začal lézt i ušima už po týdnu, takže jsme byli šťastní, že jsme našli něco jiného. Jestli si to dobře pamatuju, tak to byl dánský chleba. Rozhodně byl moc dobrý! 

Jeden ze stánků
Kromě chleba jsme si koupili ještě jednu muffinku, které jsem prostě neodolala.Byla výborná!
Uvnitř té skleněné podivnosti je koncertní sál

Pohled na čtyři mosty


A ještě přidávám pár fotek, které jsem vyfotila v jeden všední den, kdy bylo naopak moc krásné počasí. Jsou z parku, ve kterém je rybníček, který jsem vám tu už ukazovala. Malá holčička s tatínkem házela ptákům drobečky, takže tu bylo opravdu živo!

Je tu určitě více druhů ptáků, než jaké běžně spatříte u českých rybníků. Kromě kachen divokých a labutí jsou tu různé druhy racků, buřňáků, splípka zelenonohá a další.

Měla jsem sebou jen starý kompakt, takže kvalita nic moc, ale stejně jsme měla radost, že jsem zachytila racky v letu. 
Pro dnešek už je toho myslím dost, budu se snažit přidávat články častěji. Stále hledám práci a zatím se mi nedaří, všude mě odmítají nebo ani neodpoví. Ale to je asi normální, přeci jen jsem tu ještě krátkou dobu, tak musím vydržet. Budu se snažit co nejmíň smutnit a co nejvíc čerpat nové zkušenosti a zážitky. 

Přeju vám krásný zbytek víkendu!
Silwiniel








Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Panečku, takových mostů, to je úžasné! Až bych řekla, že to docela přebíjí dojem, že hlavní dominantou města je hrad :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky jsou moc hezké, líbí se mi ty mosty za sebou. Vitráže v katedrále jsou nádherné. V některých kostelech se fotit smí, ale jen něco. Konkrétně ve Westminsterské katedrále je dovoleno fotit vše, kromě oltáře. Byl tam tehdy jakýsi kustod, který mě na to upozornil.
    Držím palce při hledání práce. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Neboj, ta pravá práce na Tebe čeká a neuteče ;) zatím si alespoň můžeš užívat volna a objevovat nový domov. Zajímavá místečka,pohodlné kavárny, tajemná zákoutí, nové vůně a chutě...při práci už na takové dobrodružství nebude moc času - čili není důvod smutnit, ba právě naopak ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty vitráže jsou nádherné! A slyšet varhany v tak majestátním prostoru je úžasný zážitek!
    Na práci určitě postupem času narazíš, ale chce to vydržet a nesmutnit ;) Zatím můžeš nabírat síly a poznávat okolní krásy, pak na to tolik času nebude ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Istwen: http://malacandra.blog.cz/1707/sbirka-ne-malych-radosti jak napsat do ankety všechny možnosti¿? :-)

    OdpovědětVymazat