Hrad Alnwick

napsala - 5.8.18

Konečně jsem se dostala k tomu, abych zveřejnila první část zážitků z dovolené v Northumberlandu, kam jsme se vypravili minulý týden. Naše cesta začala ve středu, kdy jsme se vydali do městečka Wooler, které leží mezi kopečky Cheviot Hills. Po cestě jsme se ale zastavili ještě na hradě Alnwick (čti Anyk), který je mimo jiné známý jako místo, kde se natáčely některé scény z Harryho Pottera.


Vstupenka do hradu platí po celý rok. Když zaplatíte, můžete si potom chodit kde chcete a vybrat si z několika komentovaných prohlídek, podívat se do vnitřních prostor, kde stále bydlí šlechtická rodina (jen na léto se přesouvá do jiného sídla), do podzemí, vyzkoušet si lukostřelbu a spoustu dalších věcí.


Ještě na plácku před hradem a pak na nádvoří jsme viděli skupinu lidí, kteří měli mezi nohama košťata a šéfoval jim někdo ve špičatém klobouku. Jednalo se o výcvik letu na koštěti, ale vzlétnout jsme nikoho neviděli.


Při historickém výkladu jsme se dozvěděli, že sochy, které stojí na hradbách, měly za úkol odstrašovat Skoty.

Hrad byl založen v 11. století, největší část je ze 13.-14. století, ale některé části byly dostaveny až v 19. století. Celých 700 let patří rodině Percyů, kteří nesou titul vévodů z Northumberlandu.  Protože hrad leží blízko hranic se Skotskem, byl terčem častých útoků, ale podle slov průvodce nebyl nikdy dobyt.

Jedna zajímavá lucerna.

U zámku je také velký a krásný park, kam se sice platí vstup zvlášť, ale rozhodně to stojí za to! Kaskádovitá fontána umístěná hned naproti vstupu působí opravdu velkolepým dojmem.

Zelené tunely tvořené keři se mi moc líbily!

Potom nás cesta zavedla do nádherně rozkvetlých zahrad.

Mezi záhony byly kašny, potůčky i nejrůznější vodní díla.

Krásná růžová zahrada

A na závěr jeden parádní stromový dům! Všimli jsme si ho až při odchodu, takže jsme ho nestihli podrobně prozkoumat, ale příště se tam určitě zastavíme!

Mějte se krásně, užívejte volno a jestli je vám v ČR příliš horko, zajeďte si na dovolenou do Anglie!

P.S. Můžete se taky podívat na článek mého muže ZDE.




Mohlo by se vám líbit

7 komentářů

  1. Pěkný hrad i fotky, tam bych se jela někdy podívat :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je krása! Ještě více než samotný hrad mě ale zaujal stromový domeček z poslední fotky, to by bylo něco pro mě. I počasí působí úplně jinak, než jak jej z Británie pamatuji. Povedený výlet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme na počasí fakt štěstí, zatím nám tu za půl roku pršelo minimálně. A při téhle dovolené pršelo až poslední den, spíš bylo až moc teplo :D

      Vymazat
  3. Jéé, tam bych se chtěla podívat! ♥ Krásné fotky, takové osvěžující. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Silwiniel, mě by zajímalo, jak je to obecně (tedy pokud to lze zobecnit) s výší vstupů do pamětihodností v Anglii. Jsou ceny vysoké, nebo přívětivé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že je to podobně jako u nás. Třeba do hodně muzeí a galerií je vstup zdarma, ale co se týče hradů a jiných památek, tam se většinou platí a není to úplně levné.

      Vymazat