Den v Yorku

napsala - 24.5.18



V sobotu 19. května jsme vyrazili na výlet do Yorku, historického města, ležícího asi 120 km jižně od Newcastlu. Na tohle místo jsem se opravdu těšila, protože jsem dopředu zjistila, že je tam hodně k vidění a že by nemuselo být tak zahlcené turisty jako mnohem větší Edinburgh. 


Do města jsme dorazili kolem devíti hodin ráno, kdy kolem ještě panoval příjemný klid. Při cestě z nádraží jsme v parku narazili na husí rodinku, která se procházela po trávě a potom si v klidu přešla silnici.


Koupili jsme si muffinky a kafe na posilnění a posadili se s tím do krásného parku u Yorkshirského muzea. Slunce svítilo, nad námi bylo modré nebe, kolem voněly květiny a skoro nikdo tu nebyl.

 Zajímavý chapadlovitý strom v parku.

Pak jsme si všimli, že kolem běhají šedé veverky, které se vůbec nebojí lidí. Jedna dokonce přišla až ke mně a čuchla si k mé ruce. To se mi stalo poprvé v životě! Kousek dál seděl na lavičce pán, který veverky krmil buráky.
Zbytky opatství St. Mary's Abbey

V deset hodin se otevřelo železniční muzeum, kam jsme zamířili na prohlídku. Vstup je zadarmo a je to opravdu velké muzeum se spoustou starých i moderních vlaků. Zatímco já jsem si prohlížela hlavně vzhled a interiéry vlaků, můj muž si fotil podvozky a byl ve svém živlu. Já vám o tom moc nenapíšu, ale předpokládám, že manžel brzy přidá odborný výklad na svůj blog. Ode mě tu máte alespoň pár fotek detailů a mašinek, které se mi líbily. 


Neumím si představit, jak se tohle ovládá.




















Parní lokomotiva na točně.

V muzeu jsme strávili asi dvě hodiny, pak už ale byl čas na oběd a poté na komentovanou prohlídku města, která byla zdarma. Tyto prohlídky v Yorku pořádá společnost Footprints a určitě ji můžu doporučit! Naše průvodkyně byla studentka archeologie, původem francouzka, ale měla opravdu skvělou výslovnost, takže jsme neměli problém jí rozumět. Prohlídka trvala dvě hodiny, za které jsme stihli projít nejvýznamnější památky ve městě a přiučit se něco o historii. Město bylo založeno Římany v 1. století. Pokud sledujete seriál Vikingové, možná si vzpomente, že později York dobyl Ivar the Boneless, syn Ragnara Lothbroka. Vliv vikingů je tu patrný dodnes - můžete si prohlédnout vikinské centrum Jorvik a jednou za rok tu také probíhá stejnojmenný vikinský festival.

Katedrála v Yorku je prý druhá největší v severní Evropě. Každopádně je příliš velká a nádherná, než aby se dala pořádně vyfotit. 


U katedrály byla kamenná lavička se skvělými šklebícími se příšerkami.

Ulička jménem Shambles je prý nejstarší ulice v Anglii. Je plná křivolakých domů, u kterých se člověk podivuje, že se už dávno nezhroutily. Bohužel se tam opravdu špatně fotilo, jednak kvůli davům lidí a také kvůli světelným podmínkám. V téhle ulici jsou navíc tři obchody věnované fanouškům Harryho Pottera, takže hádám, že by si tu spousta bloggerů přišla na své.


Prohlídka skončila u věže Clifford's Tower, která je pozůstatkem normanského hradu. 

Po prohlídce města jsme se vrátili ke katedrále a chtěli jsme se jít podívat dovnitř, ale bohužel jsem prošvihli návštěvní čas. Tak jsme se ještě chvíli potulovali po parcích a kolem řeky.

Narnijská lucerna u katedrály.
Čluny na řece Ouse.
Husy lebedící si na břehu a pozorující lodě.

Výlet do Yorku se opravdu vydařil a moc jsme si ho užili. Určitě se tam vydáme ještě někdy příště, protože je tam k vidění spousta dalších věcí, které jsme nestihli. Myslím, že York se mi líbil nejvíc z anglických měst, které jsme zatím navštívili. Je o něco menší a útulnější než Edinburgh a není až tak katastrofálně přecpaný turisty. Jestli si někdy budete plánovat výlet do Anglie, určitě York nevynechejte!





Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

  1. Přiznám se, že do Yorku bych jela mnohem raději než do New Yorku. Nepůsobí na mě tak hekticky, velkoměšťácky a tísnivě přelidněně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky, nějak mě ta betonová džungle moc nepřitahuje...

      Vymazat
  2. Zavist, zavist, zavist. :D Ale v dobrem, vime jak. :D
    SUper fotecky a jsem rada ze jsi se bavila. :] Sklebici se priserky jsou TOP! :D :]

    OdpovědětVymazat
  3. Ta katedrála vypadá nádherně! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Takhle jsem kdysi krmila z ruky veverky v parku v Mariánských Lázních.

    OdpovědětVymazat
  5. Nejvíc mě zaujal ten erb, ten je tak krásně skoro-harry-potterovský... nosila bych ho na tričku a na šále i na ponožkách :-D

    OdpovědětVymazat
  6. No páni, vypadá to tam naprosto překrásně! Abych řekla pravdu, na cestování po památkách si moc nepotrpím, ale když si prohlížím ty fotky, jela bych hned.

    OdpovědětVymazat
  7. Z tvých fotek vypadá York jako vážně kouzelné město! Jestli někdy vyrazím poznávat Británii, určitě ho nevynechám. A zatím si budu muset vystačit se vzpomínkami na Nový York. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera! Nejvíc se mi líbí fotografie s řekou Ouse,ta úplně dýchá pohodovou atmosférou.

    OdpovědětVymazat